SZKOŁA   Z   KLASĄ                    SZKOŁA   Z   TRADYCJĄ                  SZKOŁA   PRZYJAZNA   UTALENTOWANYM   UCZNIOM           SZKOŁA   PRZYJAZNA   RODZINIE                    
 
 
       
 

Szkoła Podstawowa nr 2 im. Św. Kingi w Sanoku...

Od ziarnka do chleba.

 27 września klasa 3a wybrała się do Muzeum Budownictwa Ludowego na zajęcia „Od ziarnka do chleba”. W czasie lekcji muzealnej uczniowie rozpoznawali różne gatunki zbóż i prześledzili cały proces przetwórstwa ziarna (zbiór, młócenie, mielenie). Dowiedzieli się również do czego wykorzystywana była słoma. Uczestniczyli w pokazie wiązania kiczek i robienia powróseł. Mieli możliwość spróbowania, jak ciężką pracą było młócenie cepami i mielenie zboża w żarnach. W chałupie z Węglówki obejrzeli dzieżę do wyrabiania ciasta na chleb oraz kolejne czynności związane z wypiekiem chleba w specjalnym piecu. Uczniowie dowiedzieli się również, dlaczego dach domu piekarza pokryto blachą, a nie strzechą. Kierując się w stronę Rynku Galicyjskiego dzieci przechodziły obok chałupy z Bliznego, gdzie wypadł dłuższy postój – trzeba było nakarmić trawą kozy karpackie.
Zajęcia w skansenie doskonale uzupełniły wiadomości programowe na temat produkcji chleba oraz przybliżyły warunki życia na wsi, w naszym regionie, w odległych dla dzieci czasach.
 

tekst: Agnieszka Polańska

   
 
 
 
 
 
 

Wszelkie Prawa Zastrzeżone © waja 2010